Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Wat is lactose?

lactosevrije melk

Wat is lactose?

Lactose is een suiker – een melksuiker wel te verstaan – die in melk en melkproducten voorkomt en in producten die toevoegingen van melk bevatten. Om lactose te kunnen verteren heb je het enzym lactase nodig. Lactase word in je dunne darmwand aangemaakt. Als er in jouw dunne darm te weinig lactase word aangemaakt, kan je lichaam de lactose niet goed verteren. Hierdoor komt er onverteerde lactose in je dikke darm terecht. De bacteriën in je dikke darm, de darmflora, gaan lactose vergisten. Bij het vergistingsproces word de lactose – door bacteriën – alsnog afgebroken. Door dit vergistingsproces kunnen er klachten bij je ontstaan. Is dat het geval? Dan ben je lactose-intolerant.

Wat is een lactose intolerantie?

Je lactose-intolerantie ontstaat dus doordat je een tekort aan lactase hebt. Door het lactase tekort kan de lactose niet goed opgenomen worden in je lichaam. Als je hierdoor klachten ervaart spreken we van een lactose-intolerantie: jouw lichaam kan lactose niet goed verdragen. 

Een lactose-intolerantie kan al vanaf je geboorte aanwezig zijn maar kan ook op latere leeftijd ontstaan: in alle leeftijdsgroepen komt een lactose-intolerantie voor.

Vormen van lactose-intolerantie

Er zijn drie vormen lactose-intolerantie die ieder een eigen oorzaak hebben.

Primaire lactose-intolerantie

Deze voor van een lactose-intolerantie komt het meeste voor. Hierbij ontstaat een lactose-intolerantie doordat het lichaam onvoldoende lactase aanmaakt.

Secundaire lactose-intolerantie

Een lactose-intolerantie kan ook ontstaan wanneer de darmwand beschadigd is. Dit kan bijvoorbeeld ontstaat door een darmontsteking, darminfectie, een darmoperatie of bestraling van de darm. De darmwand kan in dat geval niet meer voldoende lactase aanmaken om lactose ‘volledig’ te verteren. Bij deze vorm van een lactose-intolerantie is het mogelijk, dat als de darmwand hersteld is, de lactose-intolerantie weer verdwijnt. De darmwand is dan weer in staat om voldoende lactase aan te maken.

Aangeboren lactose-intolerantie

Dit is een zeldzame, erfelijke vorm van lactose-intolerantie. Mensen met deze vorm van lactose-intolerantie maken vanaf de geboorte geen of heel weinig lactose aan. Zij verdragen de lactose in moedermelk ook niet. Deze vorm van lactose-intolerantie blijft levenslang.

Hoe herken je een lactose-intolerantie?

Wanneer de lactose niet afgebroken wordt door de darmwand komt het terecht in de dikke darm. In de dikke darm leven veel bacteriën. Deze bacteriën gaan de lactose alsnog afbreken door middel van vergisting. Hierbij komen gassen en vetzuren vrij. Daarnaast gebeurt er nog iets in de darm: de lactose trekt vocht aan.

Door dit proces kunnen de volgende klachten ontstaan:

Buikpijn

Krampen

Winderigheid

Opgeblazen gevoel

Opgeblazen buik

Diarree

Echter zijn er ook klachten bekend als:

Lage onderrugpijn, misselijkheid, vermoeidheid, moeilijk inslapen, verstoppingen, geen eetlust, hoofdpijn.

Vaststellen lactose intolerantie

Om de diagnose – lactose intolerant – vast te stellen zijn er 3 verschillende onderzoeken mogelijk:

Waterstof-ademtest

Bij dit onderzoek wordt de waterstof gemeten in de lucht die je uitademt. Dit wordt voorafgaand en na het drinken van een suikeroplossing met lactose gedaan. (Daarmee wordt bedoeld: de hoeveelheid waterstof in je adem wordt gemeten op een nuchtere maag, direct na binnenkomst. Vervolgens drink je een suikeroplossing met lactose. Hierna wordt met tussenpozen opnieuw de hoeveelheid waterstof in je adem gemeten). Waterstofgas wordt door darmbacteriën geproduceerd tijdens de afbraak van suikers zoals lactose. Dit waterstof wordt opgenomen door het bloed, gaat vervolgens door de longen en wordt dan uitgeademd. Na het drinken van de suikeroplossing met lactose wordt er op verschillende tijden de hoeveelheid waterstof in de uitgeademde lucht gemeten, hierdoor kan en arts bepalen of er sprake is van een lactose-intolerantie.

Lactose Tolerantie Test (LTT)

Bij dit onderzoek krijg je een bepaalde hoeveelheid lactose toegediend. Normaal gesproken wordt lactose afgebroken door lactase waarna de suikerdeeltjes die overblijven opgenomen worden in het bloed. Het bloedsuikergehalte stijgt hierdoor. Bij een lactose-intolerantie is er onvoldoende lactase in het lichaam aanwezig om de lactose te verteren. Hierdoor komen de suikerdeeltjes niet in het bloed terecht. Dit is te meten door op verschillende momenten bloed af te nemen en het bloedsuikergehalte te bepalen. Wanneer het bloedsuikergehalte niet stijgt, kan dit passen bij een lactose-intolerantie.

Eliminatie provocatie test 

Bij dit onderzoek doet een diëtist of specialist de eliminatie-provocatie test. Er wordt een dieet opgesteld waarbij lactosevrij gegeten wordt (eliminatie). Verdwijnen of verminderen de klachten dan lijkt dit op een lactose-intolerantie. Na enig tijd wordt er weer lactose aan de voeding toegevoegd (provocatie – uitlokken klacht). Wanneer de klachten terugkomen, kan de diagnose lactose-intolerantie gesteld worden.

Behandeling lactose-intolerantie

De behandeling van een lactose intolerantie bestaat simpelweg uit het weglaten van lactose uit jouw voeding. 

Meer info over het weglaten van lactose uit jouw voeding? Bestel hier het e-book.

Deel deze pagina:

Iedereen zou buikpijnvrij moeten kunnen eten. Met deze recepten is dit mogelijk. Alle recepten zijn 100% lactosevrij en vrij van sporen van lactose.

Recente recepten

Andere blogs

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors