Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Sneller en beter in de keuken

Sneller en beter in de keuken

Laten we eerlijk zijn: een lactose intolerantie hebben heeft een heleboel nadelen. Maar er zijn ook positieve kanten aan lactose intolerant zijn. ‘Verser eten’ staat voor mij met stipt op nummer 1. Want geen (of minder) pakjes en zakjes eten betekent bijna altijd direct dat je ook een stuk gezonden eet. Geen toevoegde suikers, geen extreme hoeveelheden zout, geen lactose die is toegevoegd aan een product om het voller van smaak te maken. Maar pastasauzen die van de basis zijn opgebouwd, bomvol verse groenten en kruiden, butter chickens (uiteraard volledig plantaardig) die op smaak gebracht zijn met alleen maar specerijen. Eerlijk is eerlijk, je eet over het algemeen echt lekkerder als je (weliswaar verplicht) lactosevrij moet eten. Eigenlijk omdat je gewoon terugkeert naar de basis: pure ingrediënten.

Maar verse sauzen en van de basis opgebouwde recepten zijn vaak ook tijdrovend. Tijd die we niet altijd hebben of tijd die we hier niet altijd aan willen besteden. Om het mijzelf makkelijker te maken heb ik geïnvesteerd in machines en keukentools die het lactosevrije koken makkelijker en vaak ook minder tijdsintensief maken.

Mijn favoriete producten zet ik hieronder op een rijtje zodat jij er – mits je het de investering (soms groot soms klein) waard vindt – ook je voordeel mee kunt doen.

Microplane rasp

Deze Microplane rasp Rolls-Royce onder de raspen. Eerlijk is eerlijk de Mircroplane rasp is geweldig. Het merk staat niet voor niets bekend om zijn geweldige raspen. De raspen zijn super scherp en blijven scherp, kunnen in de vaatwasser en nemen weinig ruimte in je keukenlade.

Ikea knoflookpers

We beginnen met een hele simpele, namelijk de knoflookpers van Ikea. Dit ding heb ik al jaren in mijn keukenlade liggen, simpelweg omdat hij doet wat hij moet doen. Perst knoflooktenen gemakkelijk uit zonder dat je heel veel knoflook verliest en is gemakkelijk schoon te maken én kan in de vaatwasser.

Kitchenaid keukenmachine

Mijn Kitchenaid keukenmachine is de grootste aankoop die ik ooit voor mijn keuken heb gedaan maar ik ben er oprecht nog iedere dag blij mee. Als je veel vers kookt, ga je hem steeds vaker gebruiken. Voor het maken van bijvoorbeeld lactosevrije bao buns, het opkloppen van lactosevrije slagroom, het opkloppen van eiwitten voor een merengue of het bakken een cake of brood. Ik gebruik mijn Kitchenaid meerdere keren per week en ik zou echt niet meer zonder willen!

Bourgini keukenmachine

Nu begrijp ik ook dat zo’n duur apparaat niet voor iedereen is weggelegd. Daarom ook een goedkoper alternatief: 99.00 euro, deze keukenmachine van de Bourgini heb ik ook getest en doet ook wat hij moet doen. Het gaat alleen allemaal net wat makkelijker bij de Kithenaid keukenmachine.

Kitchenaid hakker

Als je iets van dit lijstje wilt kopen naast de geweldige knoflookpers van Ikea, gun jezelf dan dit apparaat van Kitchenaid. Hij is relatief goedkoop voor hoe vaak je hem gaat gebruiken. Het is de investering echt waard, pinky promise! Ik hak hier alles wat je maar kunt verzinnen in. Zoals alle groenten voor bijvoorbeeld een bolognese saus: ui, knoflook, bleekselderij, wortel, verse kruiden, you name it. Het is echt mijn beste vriend in de keuken. Ik pak hem ook graag als ik geen zin heb om 3 uien te snijden of 3 knoflooktenen fijn te hakken. Ideaal! En niet geheel onbelangrijk, hij kan in de vaatwasser. Verrast het je nog dat ik dit belangrijk vind aan mijn keuken spullen?

Philips staafmixer

Ook onmisbaar in je keuken. Ik heb deze Philips Staafmixer al jaren (5 jaar) en hij bevalt nog steeds uitstekend. Er zit ook een hak bakje en mes bij, dat de kitchenaid hakker kan vervangen. Al is hij lang niet zo krachtig als de Kitchenaid hakker en blijft het mes vaker hangen, als je moet kiezen tussen die twee, kies deze dan. Ben je goedkoper uit! De staafmixer doet exact wat hij moet doen. Ik gebruik hem veel voor soepen of pasta sauzen en verse mayonaises.

Joseph & Joseph snijplanken

Vers koken betekent ook veel snijden! Niks irritanter dan een snijplank die helemaal onder de zaadjes en het sap van een tomaat zit en die je eerst moet afwassen voordat je verder kunt met koken. Deze set van Joseph & Joseph maakt dat je 4 relatief grote snijplanken tot je beschikking hebt, die opgeborgen worden in een ruimte besparende houder. En wat ik persoonlijk een groot voordeel vind: ze verkleuren niet. Niks afgrijselijker dan zo’n doorzichtige of witte snijplank oranje uit de vaatwasser vissen.

Maatschepjes RVS

Ik beschrijf het hierboven al, vers koken gaat vaak hand in hand met veel kruiden en specerijen. Handig als je maatschepjes in je keukenlade hebt liggen die meteen 1 theelepel of eetlepel voor je uitmeten. Want een theelepel is vaak meer dan je denkt! Het is niet duur en gaat je tijd besparen in de keuken. Er is ook een plastic variant en die is nog goedkoper.

Plastic spatels

Als je heel heftig op lactose reageert moet je er bewust van zijn dat er in houten van alles aan vloeistoffen trekt. Eet niet je hele huishouden lactosevrij en worden er ook gerechten gemaakt met lactose? Gebruik dan geen houten spatels, maar spatels van plastic. Trouwens ook echt veel hygiënischer. Zoek maar eens filmpjes online op wat er allemaal uit houten spatels komt als je ze uitkookt. You will thank me later!

Creuset pan

Eerlijk is eerlijk dit is echt een luxe product. Je hebt niet perse een Creuset pan nodig. Een andere gietijzeren pan doet net zo goed zijn werk. Maar dit is zo’n geweldige pan. Groot, licht gekleurd van binnen (fijn met sauzen) en super makkelijk schoon te maken. Als je je Creuset pan gebruikt zoals het hoort (gewoon goed schoon houden en niet in de vaatwasser) kun je je hele leven met deze pan doen. Ik heb de mijne al 7 jaar en heb er echt al honderden sauzen en gerechten in gemaakt en hij ziet er nog steeds geweldig uit. Als je er toch een koopt, koop dan de 28 cm pan. Kun je echt makkelijk voor 12 man pasta sauzen in maken! Mijn moeder doet ook al haar hele leven met haar Creuset pan. Heb je het perse nodig? Nee. Is hij geweldig in gebruik? JA!

Damast koksmes

Ik vind het een verademing dat ik een goed koksmes heb. Om de simpele reden dat je gewoon veel snijd als je vers kookt. Dan wil je tempo kunnen maken. Een goed koksmes maakt dat je snelheid kunt maken in de keuken. Ik heb twee verschillende koksmessen. Mijn beste is mijn Damast koksmes, maar mijn WMF koksmes is ook heel goed!

WMF kruidenpotjes

De verse kruiden van de supermarkt laten echt extreem snel de geest als je ze niet genoeg water geeft. Geef je te veel? Gaan ze schimmelen.. Ondanks dat deze plantjes er op gekweekt zijn dat ze snel dood gaan, verleng je de levensduur van je plantjes aanzienlijk als je ze plant in deze potjes van WMF. Onderin het systeem zit een waterreservoir met een touwtje naar jouw potje. De wortels nemen via dit touwtje water op uit het waterreservoir. Je planten drinken dus nooit te veel en nooit te weinig, mits je tijdig het waterreservoir vult (om de paar dagen).

Gietijzeren pan

We gaan van de Creuset naar een normale gietijzeren pan. Waarom? Als je brood wilt gaan bakken heb je een kleinere pan nodig en naar mijn mening een minder dure, aangezien de pan lelijk wordt in de oven. Wil je graag brood bakken? Kies dan voor een ‘simpele’ donkere pan. De pan wordt namelijk sowieso lelijk in de oven en bij een zwarte pan zie je dat minder!

Doe je voordeel met deze tips.

Deel deze pagina:

Iedereen zou buikpijnvrij moeten kunnen eten. Met deze recepten is dit mogelijk. Alle recepten zijn 100% lactosevrij en vrij van sporen van lactose.

Recente recepten

Andere blogs

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors