Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Wat is het verschil tussen een lactose-intolerantie en een koemelkallergie?

Wat is het verschil tussen een lactose-intolerantie en een koemelkallergie?

In de volksmond worden ze regelmatig door elkaar gehaald en in restaurants eveneens. Als je in een restaurant om een koemelkvrij gerecht vraagt krijg je vervolgens vaak een gerecht geserveerd waarbij de serveerster zegt: “Voor wie was de lactosevrije pasta?”.

Ik begrijp dat mensen het op elkaar vinden ‘lijken’. Want in beide gevallen reageer je op melk of eigenlijk een element van melk. Echter is de reactie van het lichaam echt heel anders.

Laten we beginnen bij het begin. Zoals jullie weten verdraag je bij een lactose intolerantie geen lactose (melksuiker). Het lichaam kan lactose niet afbreken in de dunne darm omdat er een lactase tekort is. Vervolgens schuift de lactose door naar de dikke darm, hier wordt het alsnog afgebroken door middel van vergisting. De vergisting in de dikke darm is de reden dat jij klachten krijgt.

Bij een koemelkallergie zit het net weer even anders. Bij een koemelkallergie reageert je lichaam op ‘melkeiwit’. Melkeiwit (koemelkeiwit) is een ander onderdeel van melk dan dat melksuiker (lactose) is. Het lichaam is allergisch voor deze stof. Zodra melkeiwit het lichaam bereikt maakt het lichaam antistoffen aan tegen de melkeiwitten. Het lichaam valt de stof dus écht aan.

Klachten

De klachten die horen bij een lactose intolerantie en een koemelkallergie overlappen elkaar op veel vlakken. Daarom wordt een koemelkallergie nog wel eens verward met een lactose intolerantie. Wil je zeker weten of je een koemelkallergie hebt of een lactose intolerantie? Je kunt op een lactose intolerantie getest worden via drie verschillende medische tests.

Mogelijkheden

Bij een lactose intolerantie is het mogelijk om door middel van het slikken van lactase tabletten de klachten te onderdrukken. Deze tabletten dien je in te nemen bij een product met lactose. Door het bij slikken van lactase is het vaak voor mensen mogelijk om producten met lactose te blijven eten (klachten loos).

Deel deze pagina:

Iedereen zou buikpijnvrij moeten kunnen eten. Met deze recepten is dit mogelijk. Alle recepten zijn 100% lactosevrij en vrij van sporen van lactose.

Recente recepten

Andere blogs

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors